niedziela, 4 września 2016

WITAMINA C

Acerola
Witamina C to jedna z najpopularniejszych witamin. Powszechność jej stosowania oraz ogólnie panujące przekonanie, że jej odpowiednia dawka może nas uchronić przed licznymi chorobami sprawiają, że na stałe zagościła w domowych apteczkach większości polskich rodzin. Co istotnie nie jest to kwestia ostatnich lat, od dzieciństwa bowiem byliśmy przekonywani, że witamina ta, najczęściej zamknięta w postaci niewielkiej żółtej tabletki pomoże nam bez szwanku przejść przez okres jesienno-zimowej zawieruchy.

 W tym przekonaniu jest dużo prawdy, witamina C pomaga szybciej uporać się z przeziębieniem stymulując nasz układ immunologiczny. Najważniejsze jest jednak znalezienie naturalnej witaminy C. Pamiętajmy bowiem, że to, co kupujemy w aptekach to najczęściej kwas askorbinowy, bądź L-askorbinowy a ten witaminą C nie jest. Jest to jedynie izolat, destylat naturalnie występujący w tej witaminie, która prócz tego w swojej formie naturalnej zawiera m.in. rutynę, bioflawonoidy, tyrozynazy czy askorbinogen. Jeśli odnotujemy brak któregokolwiek z tych składników działanie, a więc aktywność witaminy C zostanie całkowicie zawieszona. Wynika to z faktu, iż witamina ta odbywa w ludzkim organizmie złożony proces roboczy, związany z dostarczaniem substancji odżywczych, enzymów, przeciwutleniaczy oraz minerałów i aktywatorów. Aby cały ten proces przebiegł pomyślnie konieczna jest pełnowartościowa witamina. Kwas askorbionowy nie może spełniać tej roli chociażby dlatego, że jest syntetyczny czyli nie występuje nigdzie w przyrodzie i jest stworzony przez człowieka. Faktem jest, że występuje on również w naturalnej witaminie C, jednak pełni jedynie rolę swoistego „opakowania ochronnego” dla pozostałych składników witaminy. Ten kwas askorbinowy, który spotykamy najczęściej, to chemiczna pochodna skrobi kukurydzianej, kwasu siarkowego i produktu ubocznego.

CamuCamu
Naturalna witamina C nie tylko obfituje we wszystkie wymienione wyżej składniki ale przede wszystkim jest lewoskrętna, co umożliwia odpowiednie jej przyswojenie przez organizm. Ta naturalna jest składnikiem odżywczym niezbędnym dla prawidłowego przebiegu całego szeregu funkcji organicznych. Witamina C odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Bierze udział w przemianach tyrozyny, oraz syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórkach.

Człowiek nie wytwarza witaminy C, w związku z tym musi ją dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów w postaci suplementów.

Objawami niedoboru tej witaminy jest m.in.:

  • osłabienie, szybkie męczenie się,
  • brak apetytu,
  • skłonność do występowania siniaków,
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła,
  • trudności w gojeniu się ran,
  • bóle mięśni i stawów.


Jest to jednak jedynie część objawów. W przypadkach znacznych braków, może dojść nawet do szkorbutu, choroby pozostawiającej znaczne spustoszenie w ludzkim organizmie, a w skrajnych przypadkach nawet prowadzącej do śmierci.

Pamiętajmy jednak, że aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na naturalną witaminę C nie wystarczy już zjeść jednej pomarańczy czy wypić szklankę soku. Ze względu na stale obniżającą się zawartość witamin i minerałów w owocach niedługo zagwarantowanie sobie optymalnej ich dawki może stać się wręcz niemożliwe. Dlatego warto sięgnąć po odpowiednie suplementy, które nam umożliwią to zadanie. Pamiętajmy jednak o tym, by wybierać te obfitujące w naturalną witaminę C, a nie syntetyczny kwas askorbinowy.

Owoce dzikiej róży
Jedynie produkty będące naturalnymi wyciągami z owoców, które są uznawane za prawdziwe „bomby witaminowe” mogą przynieść oczekiwane przez nas efekty. Warto więc zwrócić uwagę na te, które w swoim składzie mają przede wszystkim acerolę – ta bowiem jest prawdziwą skarbnicą pełnowartościowej witaminy C. Jeden jej owoc zawiera tyle witaminy C, co kilogram cytryn, a jej działanie oksydacyjne sprawia, że plasuje się w czołówce roślin, które uelastyczniają skórę i zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu się. Właśnie to działanie spowodowało, że witamina C powszechnie nazywana bywa również „witaminą młodości”.

Jednak nie tylko te owoce kryją w sobie pokłady witaminy C. Kolejną jej skarbnicą są chociażby owoce dzikiej róży, które dodatkowo pozytywnie wpływają na witalność całego organizmu oczyszczają go i neutralizują treści w przewodzie pokarmowym.

Niekwestionowanym zwycięzcą w tej kwestii są jednak jagody CamuCamu nazywane nawet „superjagodą”. Ta roślina to niekwestionowany rekordzista zawartości Witaminy C. Świeże Jagody Camu-Camu zawierają min. 2500 mg naturalnej witamicy C w 100g, co stanowi aż 2-3% ich masy.

Decydując się więc na suplementację warto więc wybierać produkty o wyłącznie naturalnym składzie, bo tylko takie są w stanie uzupełnić ewentualne niedobory i zagwarantować nam pełną przyswajalność.


Inna strona: DuoLife Vita C
Post na tym blogu o DuoLife Vita C

Kup DuoLife Vita C

Link partnerski do sklepu: 
https://twojezdrowie.myduolife.com/shop.html

Jeśli chcesz mieć taniej zarejestruj się w sklepie internetowym!
Link partnerski do rejestracji: 
https://twojezdrowie.myduolife.com/register.html


Jeśli masz więcej pytań, potrzebujesz konsultacji, chcesz porozmawiać z kimś kto używa, ma efekty i doświadczenie - zadzwoń!
+48.602.376.046

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz